Mijn 7-jarige dochter heeft nog geen waterpokken gehad – hoe erg is dat?

Waterpokken kan je kind beter vroeger dan later krijgen, dan hebben ze er het minste last van. Maar om ze nou expres te laten besmetten…’Geef je vriendje maar een lekkere natte kus op de mond liefje!’

Helemaal onder zat ze, mijn oudste dochter van toen net twee. In haar gezicht, op haar rug en buik, tussen haar vingers, in haar liezen en billen: overal zaten rode bultjes met witachtige blaasjes erbovenop. En jeuken dat ze deden! Arm grietje, ze deed geen oog dicht, wat ik ook smeerde, poederde of badderde met tarwezemelen. Ik was bijna uitgerekend van mijn tweede kind en de waarschuwingen vlogen ons om de oren: pas maar op dat de baby het niet krijgt! Ze mag haar zusje straks geen kusjes geven hoor!
Er is een hele kleine kans dat kleine baby’s hersenvlies- of longontsteking krijgen van het virus, maar verreweg de meeste pasgeborenen (bijna 99 %, staat er op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)) hebben al in de baarmoeder antistoffen gekregen tegen het virus, omdat de moeder al eens waterpokken gehad heeft. Ik zat zelf als kind helemaal onder, dus met die bescherming zat het wel goed, schatte ik zo in. Krijgt een baby het toch voor zijn eerste verjaardag, dan is dat meestal maar heel licht en kan hij later nog eens waterpokken krijgen.
We sloegen de goed bedoelde adviezen dan ook in de wind, want niet alleen was het praktisch onuitvoerbaar, het leek me ook wat sneu om mijn onstuimige peuter in quarantaine te plaatsen tot alle blaasjes ingedroogd waren. En dus staat ze stralend op de foto’s, de rood omrande korstjes in haar gezicht met haar babyzusje in haar armen. Onze baby kreeg gelukkig niets van de knuffels en kussen van haar zieke, trotse grote zus. Toen niet, maar ook in de jaren daarna niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.