#Trouw: De finale van een zelfgekozen dood

Ruim een jaar knokte de dementerende Siep Pietersma (79) om te mogen sterven. Zaterdag 9 november kreeg hij een dodelijk drankje van een arts van de Levenseindekliniek.  Samen met fotograaf Mona van den Berg, was ik er van begin tot eind bij. Het resultaat was op zaterdag 30 november te lezen in Trouw.

De reacties waren massaal en overrompelend; de familie, redactie en wij kregen honderden reacties, waaronder hele bijzondere ingezonden brieven. Ook was het aanleiding voor verdere discussie, zoals dit stuk over de vraag wat ouderen tot een zelfgekozen dood drijft. Hoofdredacteur Willem Schoones schreef zijn wekelijkse brief aan de lezer over het artikel en schreef daarin:

Door het gekozen perspectief kan een verhaal als dit sympathie opwekken met de direct betrokkenen, Siep en zijn familie. Maar de makers hebben meer gedaan dan dat: ze hebben een discussie gevoed. Goed journalistiek werk.

In de paar weken dat het artikel online stond, is het ruim 160.000 keer gelezen; het werd daarmee het best gelezen stuk van 2013 op Trouw.nl én een van de best gelezen online stukken ooit.

En nog een klapper: Mona is voor haar intieme foto’s genomineerd voor De Zilveren Camera!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.