Controversiële geboortes

Een zaak waar de media een paar dagen vol van stonden: de tuchtzaak tegen drie vroedvrouwen die medisch riskante thuisbevallingen begeleid hadden. In één geval overleed een jongetje tijdens de bevalling. Als enige sprak ik een betrokken moeder voor Het Parool.

Een complexe en boeiende zaak, hoe meer mensen ik sprak, hoe minder ik wist wat ik ‘vond’. Dat verbaasde me dan ook in andere berichtgeving en columns: het gemak waarmee veel collega-journalisten hun oordeel klaar hebben over de afwijkende keuzes van een ander. Boosheid, schreef ik aan een van hen, bezoedeld de nieuwsgierige blik die je als journalist moet hebben. Want als je boos bent, weet je al hoe het zit. Je hoeft dan niet meer op zoek naar mogelijke nuances, begrip of inzicht.

Ondertussen tekende ik voor Viva Mama ook het uitgebreide verhaal op van een van de betrokken moeders en werk ik hard aan een achtergrondverhaal over de zaak voor De Groene Amsterdammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.