Een coach bij elke wee

Toen ik voor het eerst van een doula hoorde, dacht ik instinctief: dat was niks voor mij geweest, een vreemde die er de hele tijd bij is tijdens de bevalling. Zelf ben ik twee keer thuis bevallen met alleen mijn man aan mijn zijde. Ja, en de verloskundige zo af en toe. Ging prima, lekker rustig. Maar toen sprak ik met Jennifer Walker, een van de meest ervaren doula’s in Amsterdam. Wat een fijn mens, wat een rust straalt ze uit, nuchter en grappig, alles behalve zweverig. En toen sprak ik met vrouwen én hun partner over hun ervaringen. Stuk voor stuk laaiend enthousiast, ook (of juist) de mannen. Zij hoeven zich met een doula erbij nergens druk om te maken en zich 100% op hun vrouw richten. Of op het regelen van praktische zaken – maar net wat ze prettig vinden.En de vrouwen waren blij met de extra steun, fysiek en mentaal. Een van hen zei stellig: “Waarom zou je het als barende vrouw doen met alleen een onervaren man naast je?” Tsja, ze heeft een punt. Want ook al is het de tweede of derde keer, dan nog vallen ze in het niet bij de ruim 100 bevallingen waar Jennifer Walker bij was.

Stel, hypothetisch gesproken, dat ik ooit voor een derde keer zwanger zou worden. Dan bel ik Jennifer.

Het artikel ‘Een coach bij elke wee’ verscheen in PS Kind van Het Parool.