#De Groene Amsterdammer: Baren buiten het boekje

In een tuchtzaak tegen drie vroedvrouwen is er één voor het leven geschorst. Daarmee is een pijnlijk dilemma in de geboortezorg niet verdwenen: hoe om te gaan met vrouwen die het ‘recht op eigen bevalling’ claimen en daarbij soms controversiële keuzes maken?

De tuchtzaak heeft me ruim 2 maanden ‘van de straat’ gehouden; ik was er mateloos door gefascineerd. Ik schreef er eerder over in Het Parool, interviewde een van de betrokken moeders uitgebreid voor Viva Mama en schreef een achtergrondartikel voor De Groene Amsterdammer. Hoe meer mensen ik hiervoor sprak, hoe minder mijn standpunt duidelijk en vastomlijnd werd. Uiteindelijk sprak ik veel meer mensen dan ik in het artikel kon citeren. Ik heb ook meer begrip gekregen voor de vrouwen die ervoor kiezen hun eigen bevallingsplan te trekken, tegen medische adviezen in. Of ik dezelfde keuzes zou maken? Dat is zeer onwaarschijnlijk. Maar ik heb makkelijk praten wellicht, met twee soepel verlopen thuisbevallingen waar ik (echt!) heel positief op terugkijk.

Ik kreeg veel reacties, natuurlijk ook kritische, maar overwegend positieve. Mensen die zeiden dat ze genuanceerder waren gaan denken over dit complexe onderwerp, die zich gesteund voelde in hun keuzes, of die eindelijk zeiden te snappen waar de tuchtzaak nou om draaide. Warm werd ik van wat doula Jennifer Walker over mij schreef op haar Facebook-pagina:

I came to know journalist Annemiek Verbeek when she interviewed me for an article about doulas for Het Parool. She has a talent for getting to heart of the subject, the voice of those involved and presenting it in such a way that you can think for yourself and form your own opinion. She has outdone herself with this piece.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.